Hlavní stránka Hlavní stránka Materiály a konstrukce Autor Kontakt English www.TOMASRUCKER.com

Damascénská ocel tzv. damašek a sendvičová konstrukce čepele

Začneme sendvičem, jedná se o čepel vzniklou kovářským svařením vícevrstvého paketu, do kterého poskládáme rozdílné typy ocelí do minimálně 3 vrstev, do středu paketu na budoucí ostří se použije ocel tvrdá a držící ostrost, na boky pak pro změnu ocel měkčí, houževnatější, pokud jde o vizuální oddělení tak také jiného odstínu po leptu. Boky mohou mít více vrstev.
 
Pokud se vícevrstvý materiál začne překládat a dále zpracovávat pro dosažení ještě většího počtu vrstev, případně předem dané struktury, můžeme již mluvit o vzniku damašku.
 
Damašek tedy vzniká tak, že se poskládá základní paket ze dvou či více materiálů v počtu pro představu řekněme 10ti vrstev pro snadné počty. Paket se pak při určité teplotě kovářsky svaří, teplotu je nutno dobře trefit, při nižší teplotě ke svaření nedojde, při vyšší teplotě pro změnu dochází k hoření a znehodnocení oceli. Pro snazší svařování se používá borax, který rozpouští okuje.
 
Pokud tedy máme prvních 10 vrstev svařených, následuje překládání, po prvním přeložení máme vrstev 20, po druhém 40, při třetím 80 a tak dále ...
 
Svařený paket je však také možno vytáhnout do délky a nasekat, nebo nařezat na menší kusy, které se pak opět poskládají nad sebe a svaří. Pokud tedy paket z 10ti vrstev vytáhneme do délky, nadělíme na 4 kusy a následovně svaříme, máme tak po prvním překládání 40 vrstev, pokud tento proces zopakujeme, máme již po druhém přeložení 160 vrstev a při třetím již 640.
 
Já osobně nemám příliš v lásce damašek i na ostří, kdy se na něm střídá více druhů ocelí, které navíc prošly několika procesy svařování, při kterém dochází k postupnému nepatrnému oduhličování, proto na závěr obvykle kombinuji sendvičovou konstrukci, kdy na boky použiju vykovaný damašek a na ostří vkládám  převážně 19312, eventuelně 19191, která tak projde svařováním pouze jednou a celé ostří je ve finále zcela homogenní materiál, navíc vznikne esteticky působící oddělení ostří od boků.
 
Damašek se dá v průběhu práce dále různě kroutit, skládat, odbrušovat a překovávat na další nepřeberné množství vzorů. Celý proces musí být proveden velmi pečlivě a bezchybně, protože mnohdy stačí jediný špatný krok a práce může být zcela znehodnocena.
 
Další možností, jak dosáhnout jednolitého ostří, je navařit jej jako samostatný pruh oceli na kant. Vznikne tak rovná linka oddělující ostří od další části čepele, díky tomu, že není v celém průřezu na středu jako u sendvičové konstrukce, je na závěr nutno vykovat přesný tvar budoucí čepele, ostří se ohne do hrotu a přebytečný materiál na hřbetě za hrotem se oddělí.
 
V případě výroby čepele překládáním jednoho materiálu mluvíme jednoduše o oceli překládané.